2010. március 15., hétfő

Diszkalkulia és integrációs cunami

Ajánlom Mindenki figyelmébe Bánfalvy Csaba nevével jegyzett integrációs cunami tanulmánykötetett, melyben a szerkesztő kifejti az integrációs és szegregációs törekvések mögött meghúzódó szociológiai okot - a demográfia változását.
A szerkesztő előadásában tartott okfejtés logikus, így kérdéssé válik, hogy a diszkalkulia létező vagy generált gyógypedagógiai terület. Lehetséges, hogy csupán a matematikai ismereteket nehezen elsajátító és alkalmazó személyekre használt terminológia?
A bizonytalanságot a terület fehér foltjai, diagnosztikus és terápiás nehézségei adják. Ellenben létjogosultságát az a tény indolkolja, hogy neurológiai eredményekkel bizonyítható agyi struktúra és/ vagy funkció zavar.
Az integrációs cunami talán nem is kérdőjel a terület számára, hanem tisztitó felkiáltójel, hisz az általános matematikai nehézségeket kivetve a diszkalkulia témaköréből, valóban a szűken értelmezett, organikus okokra visszavezethető ezáltal szűkebb érintetti kört magában foglaló gyógypedagógiai területünk kristályosodhat ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése