2011. július 18., hétfő

Diszkalkulia diagnosztika

A diszkalkulia hajlam már óvodás korban megállapítható, de ez még nem jelenti, hogy a gyermek matematikai zavarral küzd majd iskolás korában. Ezen területen gyanút jelenthet a lateralitás (jobb- bal) zavar, mozgáskoordináció zavara, diszpraxia, számosság (1-3), több - kevesebb bizonytalansága és sok más tünet.

Az iskolás korosztálytól már Szakértői Bbizottság (TKVSZRB- Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság- és sok esetben Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ) komplex vizsgálata alapján megállapítható a diszkalkulia jelenléte, mint speciális nevelési igény. A komplex vizsgálat orvosi dokumentumok tanulmányozását, interjúkat, pszichológiai és pedagógiai vizsgálatot jelent. A szakértői vélemény a diagnózis megállapítása mellett javaslatot tesz a gyermek fejlesztésére, iskolai elhelyezésére.
A szakértői vizsgálatot kezdeményezheti a pedagógus, a szülő nagykorúság esetén az érintett személy. A vizsgálat igényléséhez a dokumentum letölthető a szakértői bizottságok oldalán, illetve a www.dyscalculiaport.hu/ diagnosztika menüjében. A szakértői vélemény alapján az intézmény igazgatója rendelkezik a felmentésről és egyéb támogatási formákról (pl. hosszabb vizsga idő, vizsga során segédeszköz használata, felmentés vizsga alól).

Amennyiben felülvizsgálatra volna szükség, úgy arra is van lehetőség az ELTE Gyakorló Gyógypedagógiai és Logopédiai Szakszolgálat, Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Országos Gyógypedagógiai- szakmai Szolgáltató Intézmény körében. Az szolgáltatásról a gyoszi.elte.hu oldalon találhatóak pontosabb információk. A felülvizsgálat mellett felnőttkorban térítési díj ellenében vállalják diszkalkulia vizsgálat lebonyolítását.

Nehéz kérdés az idősebb korosztály vizsgálatának lehetősége. A szakértői bizottságok általában 0-24 éves korig, középiskola végéig biztosítják a vizsgálatokat. Mi van az idősebb korosztállyal?
Információ a szakértői bizottságok oldaláról.

A 92/2008. (IV. 23.) Kormányrendelet szerint a Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 79/2006. (IV.5.) Korm. rendelet 19. § (2) bekezdés b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a fogyatékossággal élő hallgató közoktatási tanulmányait követően megállapított, a tanulmányai folytatását tartósan és súlyosan akadályozó fogyatékosságát szakvéleménnyel igazolja.
A szakvélemény kiállítására csak annak a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatónak az esetében kerülhet sor, akinek a fogyatékosságát a közoktatási tanulmányai ideje alatt még nem állapították meg és erre tekintettel tanulmányai és az érettségi vizsga során kedvezményben nem részesült. A szakértői vélemény nem ad közvetlenül mentességet tantárgyak alól. Azt az oktatási intézmény vezetője határozza meg.
Amennyiben a hallgató diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia fogyatékosságot igazoló szakvéleményt kérelmez, abban az esetben Intézetünk Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve jogosult országos szinten az irat kiállítására.

Ennek megfelelően a fenti fogyatékosságok igazolására vonatkozó kérelmeket közvetlenül a Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve kirendeltségének célszerű címezni. /Címük: Igazgatóság és ügyintézés: 1132 Budapest Visegrádi u. 49., Orvosi vizsgálat: 1146 Budapest Thököly út 82., e-mail: budapest@rszsz.nrszh.hu/

Információ a http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/szakigazgatasi-szervek/kulturalis-oroksegvedelmi-iroda oldalról, ahonnan a szükséges dokumentumok letölthetőek.

További jogszabályi értelmezések a következő bejegyzésekben olvasható:
2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről és a diszkalkulia
15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet 1. rész - diszkalkulia diagnosztika módszerei
15/2013 (II.26.) EMMI rendelet - A pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről
Kérdése van a diszkalkulia diagnosztikájával kapcsolatban? Írjon és keressük a megoldást.

43 megjegyzés:

 1. nagyon tetszik. A címsorban viszont nem diszkalkuliát, hanem diszlexiát vélek felfedezni, lesz erről is cikk? :-)

  VálaszTörlés
 2. Jó estét!
  14 éves nyolcadikos gyerekem korrepetálásra jár matematika tanárhoz, aki felvetette az esetleges dyscalculia lehetőségét a lányomnál. Egy kicsit tájékozódtam a témában és azon kívül, hogy nem fejlődik matematikából és azt is hamar elfelejti, matekfóbiája, önbizalomhiánya van már, találó rá még egy csomó tünet, amit sosem gondoltam volna erre utaló jelnek: finommotorikai, tájékozódési, térben-látásiproblémák, analóg óra megtanulásának nehézsége. Mindig arra fogtam, hogy símán humán beállítottságu és hiányzik az alap ( alsóban több és hát, jónak nem mondható tanító) . Egyébként amiből számolni nem kell abból képes 4-5-re megtanulni, képi memóriája van,hosszú verseket képes megtanulni gyorsan.Fizika és kémia az már problémás. Matek 3-as volt tavaly, állandó korrepetálással.
  Tulajdonképpen azt szeretném kérdezni, hogy Önök végeznek-e ilyen irányú vizsgálatot, vagy feltétlenül a kerületi nevelési ( XVII.) tanácsadóba kell menni. Közeleg a felvételi és tanácstalan lettem, mert gimnáziumba szeretne továbbtanulni, humán tagozaton . Tanácstalan vagyok.

  VálaszTörlés
 3. Kedves Névtelen, köszönöm, hogy megtisztelt problémájának megosztásával. Mindenképpen az Önök lakhelye szerinti(XVII. ker.) illetékes szakértői bizottságot kell szülői kérelemmel felkeresni, akik adnak időpontot a vizsgálatra. A nevelési tanácsadót ebben az esetben az idő rövidsége miatt nem ajánlom, mert ők a vizsgálatot követően, ha diszkalkuliásnak találják gyermekét, továbbküldik a szakértői bizottsághoz. Szülő viszont kezdeményezheti a szakértői vizsgálatot saját kérésére. A kérelmi nyomtatvány letölthető a www.dyscalculiaport.hu oldal diagnosztika menüpontjának csatolmányában. Ezen a honlapon további információkat, szakirodalmakat, játékokat közlünk. Szakértői Bizottság: Fővárosi 3. számú Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság- 1149 Bp. Fráter Gy. u. 5., tel: 1/220-4842, szakertoi.bizottsag@upcmail.hu Amennyiben eredményre jutnak, örömmel olvasnék róla. További kérdésekkel keressen adatvédelmi okokból e-mailben.

  VálaszTörlés
 4. Tisztelt Dyscalculiaport!
  Első éves egyetemista vagyok, és most merült fel annak a lehetősége, hogy diszcalculiás lehetek. Eddig is voltak erre utaló tünetek, de a szüleim elutasították a dolgot. Ne értsen félre, foglalkoztak velem nagyon sokat(volt olyan időszak, amikor naponta 2-3 órát számoltunk együtt, hogy a középiskolában meglegyen a 3as - édesapám matematikus). Tünetek alatt értem pl, hogy nagyon rossz az időérzékem, képtelen vagyok időpontokat megjegyezni, elkések mindenhonnan, a mutatós órát még mindig nem tudom olvasni, rendszeresen felcserélek számjegyeket és az égtájakat. Most, az egyetemen először megbuktam a kémiai számításokon, a pótvizsgám meg 60%lett, csak azért, mert 2 feladatban felcseréltem 2 számjegyet, semmilyen elvi hibám nem volt - ezért kezdtem el utánaolvasni a diszcalculiának. Ennyi idősen hova lehet fordulni ilyen problémával?

  VálaszTörlés
 5. Kedves Első éves Egyetemista,
  Annak fényében, hogy a diszkalkulia érintettségre most keres választ, feltételezem, hogy nincs szakértői véleménye vagy más ezt igazoló orvosi papírja.
  Amennyiben valóban most merül fel először ennek a lehetősége, úgy a cikk második felében feltüntetett intézmény a kompetens az Ön esetében. Kérem, tekintse át a www.orszi.hu honlapon található információkat és a szükséges dokumentumokat.
  Emellett javasolom a https://sites.google.com/site/matematikaimegismeres/Home/gyakorlo-szakembereknek/diszkalkuliaokokesdiagnozis/nfszt oldalról letölteni ingyenesen a felnőtteknek szóló online kitölthető tesztet.
  Ha további kérdés merül fel, keressen.

  VálaszTörlés
 6. Tisztelt Dyscalculiaport!
  Többször elkezdtem már estin a gimnáziumot,jelenleg is próbálkozom, és minden esetben a matematika miatt hagytam abba a tanulást, természetesen a fizika és kémia egyenletek sem mentek jól.Kicsi korom óta kínlódtam és szenvedtem és szenvedek a számolással.Egészségügyben dolgozom már több mint harminc éve.Ebből is látszik nem vagyok már nagyon fiatal,az ötvenedik éveimbe járok.Most kaptam egy előrelépési lehetőséget, amihez nagyon fontos lenne egy speciális okj elvégzése, de azt érettségi nélkül nem lehet elvégezni.Nagyon nehezen viselem a sikertelenséget,úgy néznek rám mindenhol ahol választ keresek a megoldásra, mint egy csodabogárra.A korom miatt mindenhol elnézően mosolyognak, hogy miért éppen 51 évesen szeretnék én felmentést a matematikai vizsgák alól.Egyre fogyó reménnyel fordulok Önhöz.Válaszát köszönöm! Anikó

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Anikó, bejegyzésben olvashatja a kérdésére a választ. További kérdés esetén, keressük tovább a megoldást. Tisztelettel, Dyscalculiaport

   Törlés
 7. Kedves Anikó,
  köszönöm a türelmét a válasszal kapcsolatosan. Dékány Judit szakterületi kollégám segítségével a következő választ adhatom Önnek a kérdésével kapcsolatosan:
  Van mód a matematika zavar diagnosztikájára és szakértői vélemény kikérésére az Ön korosztályának is. Mivel ez nem tartozik a közoktatási rendszerhez szorosan, így Önnek már nem jár a vizsgálat térítésmentesen.
  A vizsgálatot végzi: az ELTE Gyógypedagógiai Főiskolai Kar Gyakorló Gyógypedagógiai és Logopédiai Szakszolgálat, Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Országos Gyógypedagógiai-szakmai Szolgáltató Intézmény (röviden: ELTE GYOSZI)
  A vizsgálat költsége: 65 000 Ft
  A vizsgálatra jelentkezni lehet:
  e-mailben- gyoszi@barczi.elte.hu
  levélben- 1476 BUDAPEST, Pf. 127.
  További információk telefonon: 461- 3700

  Krajcsi Attila, a Szegedi Tudományegyetem kollégája pedig kutatást végez felnőtt személyek számolási zavarának vizsgálatában, ahol jelentkezve, megvizsgálják Önt, de ebben az esetben nem kap szakértői véleményt, mely a felmentéshez szükséges. Amennyiben érdekli a lehetőség, a következő linken elérheti őt: https://sites.google.com/site/matematikaimegismeres/Home/szamolasi-zavarral-eloknek/diszkalkulia-kutatas-jelentkezes

  Igaza van abban, hogy nehéz más személyek számára világossá tenni, hogy a matematikai zavar valóban megkeserítheti az ember mindennapjait a sorozatos kudarcok miatt. Aki nincs ilyen helyzetben, nem érezheti át a kiszolgáltatottságot. Ha további kérdése van, keressük együtt a válaszokat. Tisztelettel,
  Dyscalculiaport

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tisztelt Dyscalculiaport!
   Nagyon szépen köszönöm válaszát.Mindenképpen megkeresem a megadott címet.A vizsgálat összegére pedig kapok támogatást a munkahelyemtől.Már csak egy kérdés van számomra,köteles-e ezt az igazolást a gimnázium elfogadni, vagy van joga tőlem megtagadni ezért a tanulmányok tovább folytatását? Azt olvastam , hogy az iskola igazgatója dönti el,érettségizhetek így is.Tisztelettel és köszönettel : Anikó

   Törlés
  2. Kedves Anikó, a kérdésében helyesen gondolkodott. Az intézmény igazgatója jogosult a felmentésről dönteni. Mindenképpen vele érdemes egyeztetnie. A gyakorlat szerint el szokták fogadni a szakértői véleményt. Tisztelettel, Dyscalculiaport

   Törlés
  3. Tisztelt Dyscalculiaport!
   Válaszát köszönöm, mielőtt elmegyek a vizsgálatra, megkeresem a gimnázium igazgatóját.További jó munkát kívánok:Anikó

   Törlés
 8. Tisztelt Dyscalculiaport!!!
  Az én lányom 14-éves és Dyscalculiás.
  Óvónő vagy dadus szeretne lenni,de nem tudjuk hogy :milyen iskolába kellene jelentkezni?vagy fel-e vennék a Dyscalculiája miatt?
  Előre köszönöm a válaszát .Üdv :Erika

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Erika,
   Amennyiben szakértői vélemény alapján rendelkezik diszkalkuliával a lánya, úgy az iskolai képzések során kedvezményekre jogosult, melyről az intézmény igazgatója dönt. Mindenképpen a képző intézménnyel kell egyeztetni a lehetőségekről. Kérdés, hogy főiskolai vagy OKJ-s formátumú képzésen szeretne részt venni.
   Kérem, írjon, ha még kérdése merül fel.
   Tisztelettel, Dyscalculiaport

   Törlés
 9. Tisztelt Dyscalculiaport!
  16 éves vagyok gimnazista.Már 1.osztály óta nem megy a matek de a szüleim nem hajlandóak elvinni vizsgálatra,de már egyszer megbuktam matekból mégegyszer nem akarok, de még most sem megy a matek hiába járok korrepetáló tanárhoz,néha megértem de utánna valahogy kiüröl a fejemből.Hova tudnék elmenni ilyen vizsgálatra?(Budakeszi környéke)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Gimnazista,
   mindenképpen a szüleivel kellene megbeszélni a vizsgálat indítását, mivel még nem nagykorú hivatalosan. A helyileg illetékes szakértői bizottsághoz kell fordulnia vizsgálati kérelemmel. A nyomtatvány letölthető a www.dyscalculiaport.hu oldal diagnosztika menüpontjában. A nyomtatványt kitöltve kell elküldeni a szakértői bizottságnak.
   Mindenképpen érdemes 18 éves korig kérvényezni a vizsgálatot, mert ez ideig tartozhat a szakértői bizottságok hatáskörébe.
   A következőkben küldöm a pest megyei bizottságok elérhetőségét. Velük kell felvenni a kapcsolatot.
   További kérdés esetén, írjon.

   Pest megye
   Pest Megyei 1. sz. Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság 48
   Cím: 1077 Budapest, Dohány u. 54.
   Tel: (06-1) 413-6935,
   vezető: Padányi Klára

   Pest Megyei 2. sz. Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság 49
   Cím: 2700 Cegléd, Buzogány u. 23.
   Tel: (06-53) 500-048,
   vezető: Gádai Zsófia

   Törlés
 10. Tisztelt Címzett!
  Elsőéves tanító szakos hallgató vagyok, nagyon szeretek járni az egyetemre, imádom a szakot, ezt szeretném hivatásul.
  Sajnos a matematika vizsgám elégtelennel zárult, a zh~ik illetve a pót vizsga is. Az érettségim középszinten 24%~os lett, de külön matektanár segítségével óriási
  erőfeszítéssel lett meg ez az eredmény. Az alapműveletek mennek(kistesóm másodikas neki tudok segíteni)
  Azonban érettségikor éreztem hogy gondjaim vannak a tárgyal most pedig szinte nem megy... Az időérzékelésem .... legtöbbször épp hogy csak elérem a buszt, egyszerűen nem tudom betájolni az időt.
  Mikor jelentkeztem nem gondoltam volna
  hogy ilyen. sikertelenül fog menni a matek.
  Előreláthatólag már is egy évet csúszok a matek miatt...
  Gondolkodom a diszkalkulia vizsgálaton, most gondolkozunk rajta. A tanítói pályát tűztem ki célul, álomnak. Ha a vizsgálat kimutatná a zavart nem lehetnék tanító? Hol végeztethetnék vizsgálatot? Ingyenes lenne még?
  Győrbe járok a tanítóképzőbe...
  Nagyon kétségbeesett vagyok... Előre is nagyon várom válaszukat!
  Egy férfi hallgató

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Férfi Hallgató,
   elolvasva levelét, 2 lehetőséget látok Ön előtt a vizsgálat szempontjából. A cikkben szereplő Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt keresse a következő elérhetőségeken: 06-1/462-6487, szocialis@nrszh.hu A szükséges kérelmező nyomtatvány letölthető a honlapjukról: www.nrszh.kormany.hu
   A nyomtatványok menüpont alatt tölthető le a kérelem, illetve a tájékoztató menüpontban juthat részletesebb információkhoz.
   Másik lehetőség az ELTE Gyógypedagógiai Főiskolai Kar Gyakorló Gyógypedagógiai és Logopédiai Szakszolgálat, Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Országos Gyógypedagógiai-szakmai Szolgáltató Intézmény (röviden: ELTE GYOSZI)
   A vizsgálat költsége: 65 000 Ft (2012.év)
   A vizsgálatra jelentkezni lehet:
   e-mailben- gyoszi@barczi.elte.hu
   levélben- 1476 BUDAPEST, Pf. 127.
   További információk telefonon: 461- 3700

   Ezt a két lehetőséget látom, hogy szakértői véleményhez juthasson, amely alapján az oktatási intézmény igazgatója dönt az Önnek adható kedvezményekről.
   Mindenképpen az Ön oktatási intézményének vezetőjével vagy kollégáival volna érdemes egyeztetnie, hogy mit látnak lehetőségként. A tanítói szakmai kérdésre is választ tudnak adni Önnek.
   Üdvözlettel, Farkasné Gönczi Rita

   Törlés
 11. Jónapot,

  19 éves, 13.os gimnazista lány vagyok. Már felső tagozatban is gondjaim voltak a matematikával, most pedig előttem az érettségi. Félévkor többször megbuktam, különtanárhoz járok, de sehogy sem tudom összeszedni az elégséges osztályzatot. Érettségin em szeretném megbukni, viszont most is hasonlóan siralmas a helyzet. A kérdésem az lenne, hogy nem késő e még kivzsgáltatni magam, illetve miként tudnám elindítani a folyamatot ? Van e esély arra, hogy akkor felmentenek matematikából ? Előre is köszönöm !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves 19 éves gimnazista Lány,
   a bejegyzés alapján Ön a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt keresheti a következő elérhetőségeken: 06-1/462-6487, szocialis@nrszh.hu A szükséges kérelmező nyomtatvány letölthető a honlapjukról: www.nrszh.kormany.hu
   A nyomtatványok menüpont alatt tölthető le a kérelem, illetve a tájékoztató menüpontban juthat részletesebb információkhoz.
   Mindenképpen számolni kell várakozási idővel.
   Amennyiben az eljárásról további tapasztalata lesz vagy információja, kérem, ossza meg a blog felületén, hogy mások számára is hasznos információval szolgáljunk. További kérdés esetén, írjon. Szép napot!

   Törlés
 12. Tisztelt Dyscalculiaport!

  21 éves lány vagyok, esti levelező gimnáziumba járok Veszprémben, a matek már kiskorom óta nem megy....járok külön tanárhoz, így is örülök ha megkapom a "kegyelem kettest" matekból, de jön az érettségi és nagyon félek, hogy megbukom, minden másból jeles vagyok...
  Kihez tudok fordulni?Mi a teendőm ilyenkor?
  Előre is köszönöm a válaszát!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves 21 éves Lány,
   a bejegyzése alapján a fenti vizsgálati eljárás vonatkozik Önre is. Vagyis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt keresheti a következő elérhetőségeken: 06-1/462-6487, szocialis@nrszh.hu A szükséges kérelmező nyomtatvány letölthető a honlapjukról: www.nrszh.kormany.hu
   A nyomtatványok menüpont alatt tölthető le a kérelem, illetve a tájékoztató menüpontban juthat részletesebb információkhoz.
   További kérdés esetén, írjon.
   Szép estét!
   Dyscalculiaport

   Törlés
 13. Jónapot,

  egy hónap múlva leszek 19 éves, 12.-es lány vagyok, de még van egy évem a suliban. Már felső tagozatban is gondjaim voltak a matematikával, most pedig egyenesen úgy érzem, hogy még annyi sincs, hogy remény legyen a dolog elvégzéséhez. Általános iskolában 2-3-assal sikerültek az éveim, itt szakközépben pedig az első, 2.év épp hogy kettessel zárult, tavaly azaz 3.-ban évvégén megbuktam. Most is hasonlóan rossz a helyzet, félévkor 1-es lettem. A kérdésem az lenne, hogy hogy tudnám elindítani a folyamatot és kihez vagy hova forduljak? Válaszát előre is köszönöm !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves 19 éves Lány,
   a helyileg illetékes szakértői bizottságot érdemes megkeresni telefonon, hogy hány éves korig vállalnak vizsgálatot. Ön már a korhatárt véleményem szerint átlépte, így a felnőttek vizsgálatát végző Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve felé kell majd indulnia: http://nrszh.kormany.hu/
   Amennyiben további kérdés merül fel, írjon.

   Törlés
 14. Tisztelt Dyscalculiaport!
  44éves lány vagyok régota szenvedek a matektól az iskola igazgatójától megkaptam az engedélyt a vizsgálatra,de va
  lamioknál fogva Simon Tímeával nem tudom felvenni a
  kapcsolatot.Ezt a számot kaptam 061-461-37-71,az Eötvös
  Lóránd Tudományegyetem Gyakoló Gyógypedagógiai Szolgáltató
  Intézmény GYAKÓRLÓ ORSZÁGOS Szakétöi és Rehabilitációs Bizottság,idejelent kezhetnek a fenötek kizárolag lehet,hogy lusta volt a telefon központos ma dolgozni.Kifogásokat kereset amikor ma hívtam.

  VálaszTörlés
 15. Tisztelt 44 éves Lány,
  Attól függ, hogy milyen intézménybe jár. Amennyiben felsőoktatási intézmény, úgy a Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási Szervét keresse a bejegyzésben megadott elérhetőségeken. A honlapjukon minden fontos információ, elérhetőség és letölthető dokumentum megtalálható.
  Amennyiben más képzés miatt kíván vizsgálatot kezdeményezni, úgy valóban az Ön által megadott intézményt kell keresnie a megadott elérhetőségen. Esetleg e-mailben is kereshető őket a gyoszi@barczi.elte.hu elérhetőségen. Nyitva tartásuk: Hétfő 8.00 – 17.00, Kedd 8.00 – 17.00, Szerda 8.00 – 16.00, Csütörtök 8.00 – 17.00, Péntek 8.00 – 13.00.
  További kérdés esetén keressen.

  VálaszTörlés
 16. Tisztelt Dyscalculiaport!

  15 éves lányom évek óta(7 éves kora óta) magántanári segítségel járta ki az ált. iskolát. Tanárai többször javasolták, hogy vigyük el egy diszkalkulia tesztre, mert szerintük erősen az a gyerek. Sajnos nem tettük meg. Gimnáziumban megbukott matekból, annak ellenére, hogy kb. áprilisban megcsináltattuk a felmérést és a szakember erősen elzárkózott attól, hogy "elsőre" megadja a diszkalkuliás véleményt, már az első pillanatban látszott, hogy nem fogja megadni, nem volt neki szimpatikus a gyerek és határesetnek látta és azt mondta, talán másodjára megkapja. Nekünk szó szerint az ÉLETE múlik ezen, mert minden másból jó, de a matek, a számolás óriási problémát jelent és még egy bukás emiatt nem fér bele az életébe. Miért fáj az a szakembernek, ha megad egy ilyen véleményt és segít vele egy fiatal lánynak?
  Most megint elindítottam a felmérést és egy másik szakemberhez kerültünk. Ő már ki is mondta, hogy ő megadja, mert ez a gyerek komoly problémákkal kűzd és teljesen természetes volt neki, hogy megadja. DE!
  Most jön a fájdalmam, hogy ez a vélemény akkor lesz a mienk, ha a tavalyi szakember ezt jóváhagyja! Ő közben vezető lett az intézményben és attól félek, csak azért sem fogja megadni, mert nehogy már az alatta lévő szakember az ő döntését felülírja!
  Kérdésem: Lehet-e máshol, független szakértővel ezt a felmérést kérni és azt elfogadottnak tekinteni?

  Üdv: Kiss Marcella

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Marcella,
   van mód felülvizsgálat kérésére.
   Az ELTE Gyógypedagógiai Főiskolai Kar Gyakorló Gyógypedagógiai és Logopédiai Szakszolgálat, Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Országos Gyógypedagógiai-szakmai Szolgáltató Intézmény (röviden: ELTE GYOSZI) végez felülvizsgálatot.
   A honlapjuk, ahol az elérhetőségeket, munkatársakat, vizsgálatokat megtalálja: gyoszi.elte.hu
   A vizsgálat iránti kérelmi lapok is letölthetőek a honlapjuk Gyoszi menüpont alatt található vizsgálathoz szükséges dokumentumok alcím alatt. Kérem, vegye fel velük a kapcsolatot.
   Üdvözlettel, Dyscalculiaport

   Törlés
 17. Üdv!
  Én egy 11.-es szakközépiskolás vagyok és 18 éves.
  Már régebben is mikor bekerültem a középiskolába voltak gondjaim a matekkal és általánosban is sokszor voltam bukás közelébe és kettesnél jobb sosem tudtam lenni év végén.
  De valahogy mindig elmaradt a kivizsgálásom, mert senki nem hitt nekem, csak a szüleim, hogy gondom van matematikából.
  Noss, mostanában elkezdtünk levelet írni nevelési tanácsadóba, de azt mondták hogy nem vizsgálhatnak ki mivel már 18 éves vagyok és így nem adhatják meg a felmentést sem, de elvileg a vizsgálatba bele fognak menni.
  Közbe meg olvasgattunk neten is, hogy ha van nekem diszkalkuliáról valamiféle papírom akkor az iskola is lehet illetékes a felmentésről vagy könnyítésről, de semmit nem értünk és összezavarnak minket.
  Kérem, ha értették a problémám segítsenek tanáccsal, hogy akkor lehet e nekem valami segítség matek alól, mert nem hiszem meg lenne az érettségim, pedig másból jó vagyok és a humán tárgyak, főleg a történelem, irodalom nagyon közel állnak hozzám, nem hiszem el, hogy valami segítség nem lehet ha 18 vagyok :(
  Máté.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Máté,
   A 18 éves kor valóban vízválasztó.
   1. lépés: A területileg illetékes szakértői bizottságot kell keresni, mert diszkalkuliáról vagy súlyos aritmetikai zavarról ők állíthatnak ki hivatalos szakértői véleményt, mely alapján az iskola igazgatója dönt a kedvezményekről.
   2. lépés: Amennyiben a területileg illetékes szakértői bizottság már nem vállalhat 18 éves kor után vizsgálatot, akkor az ELTE GYOSZI (www.gyoszi.elte.hu) - ban végeznek vizsgálatot költségtérítésért, illetve ők tudnak felvilágosítást is adni, hogy mi lenne a legjobb megoldás.
   3. lépés: Felkeresik és információt kérnek a Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve kirendeltségének célszerű címezni. /Címük: Igazgatóság és ügyintézés: 1132 Budapest Visegrádi u. 49., Orvosi vizsgálat: 1146 Budapest Thököly út 82., e-mail: budapest@rszsz.nrszh.hu/
   Ezt a három lehetőséget látom.
   A nevelési tanácsadó ugyan vizsgálhat, de nem állíthat ki hivatalos szakvéleményt. Diszkalkulia esetén a területileg illetékes szakértői bizottsághoz kell irányítania Önöket. Ez esetben a 18 éves kor lehet nehézség. Mindenképpen kérdezzék meg a területileg illetékes szakértői bizottságot. Ha további kérdés merül fel, közösen keressük rá a választ.
   Üdvözlettel, Farkasné Gönczi Rita

   Törlés
 18. Köszöntöm!

  Fiam matekfóbiával küzd és persze nehezen megy neki a fizika és kémia is. Próbáltuk feltornáztatni matek tanárral, de már külön fejlesztőhöz is jár, valamint pszichológushoz. Sajnos ennek ellenére egyre nehezebb, a gimnázuimba sorra hozza az egyeseket. Most már mindenképpen kérünk a nevtantól felmentési javaslatot. Az osztályfőnök /aki kéia-biosz/még nem készített ilyen jellegű szakvéleményt, amit oda kell vinni, hol lehet vmilyen mintát találni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Uram, jó döntést hoztak, hogy vizsgálatot indítanak. A nevelési tanácsadó helyett a területileg illetékes szakértői bizottságot kellene megkeresni a hivatalos kérelemmel, mert így időt spórolnak. A szakértői bizottságokhoz beadandó kérelem nyomtatványa letölthető a szakértői honlapján vagy a www.dyscalculiaport.hu oldalam diagnosztika menüjében. A középiskolában a felmentés alapján a matematika tárgyi vizsga alól is felmenthető akár a gyermekük, viszont mindig az igazgató hoz döntést a kedvezményekről. Írjon, ha még kérdés merül fel.
   Üdvözlettel, Farkasné Gönczi Rita

   Törlés
 19. Tisztelt Dyscalculiaport!!
  22 éves esti gimnazista vagyok! Harmadjára kezdem a gimit mert mindig feladtam a matek fizika kémia miatt sehogy sem megy. 2006 ba már kaptam erről papírt! 8.ba fel is mentettek matekból! Az lenne a kérdésem hogy ezt a papírt meg kell újítani? És ha mêg kell akkor újabb vizsgálatok és ezért is kell fizetni? Mert akkormég nem kellett. Köszönöm.

  VálaszTörlés
 20. Kedves Olvasó,
  az emberi erőforrások minisztere 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelete a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről szóló jogszabály csak 16 éves korig határozza meg a szakértői vizsgálatok ismétlődésének szükségességét. 16 éves korig 3 évente kell vizsgálatot ismételni. Erről itt olvashat részletesebben: http://www.dyscalculiaport.blogspot.hu/2013/03/az-emberi-eroforrasok-minisztere-152013.html
  Ön már az ingyenes vizsgálati korosztályon túl van, így fizetős formában végeztetheti el a vizsgálatot.
  Ennek ellenére érdemes a területileg illetékes szakértői bizottságnál érdeklődni. Amennyiben segíthetek a megfelelő bizottság adatainak megtalálásában, kérem, privátban írja meg a tartózkodási helyét az f.gonczi.rita@gmail.com címre.

  VálaszTörlés
 21. Kedves Író!
  2009-ben érettségiztem esti gimnáziumban, azonban 3szori nekifutásra, sem sikerült megcsinálnom a matematika érettségit. A többi tantárgyból sem voltam jeles, 2-es 3-as voltam. Sajnos nem jeleskedem a tanulásban, de minden tőlem telhetőt megtettem a két gyermekem nevelése, és a munkám mellett. Negyvenes éveimben járok, és nagyon bánt hogy azóta sem sikerült megcsinálnom. Hallottam arról, hogy egy vizsgálattal kiváltható lenne a matek érettségi, vagy másból kellene érettségiznem... sajnos nem értem. Olvastam a fenti cikket, de így sem tudtam megérteni, hogy mi lenne az eljárás menete, és kifejlete.
  Kérem, hogy egy pár mondatban egyszerűen írja le nekem, hogy mi tévő legyek!
  Csak a matematika mérettmatika érettségim, a többi meg van, jó lenne ha meg tudnám szerezni az érettségi bizonyítványt, mert így több pénzt kereshetnék.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Erzsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Erzsi,
   gyermekkorban a területileg illetékes szakértői bizottságot kell felkeresni vizsgálati igénnyel. Felnőtt korban a következő lehetőség van, mely fizetős:
   A vizsgálatot végzi: az ELTE Gyógypedagógiai Főiskolai Kar Gyakorló Gyógypedagógiai és Logopédiai Szakszolgálat, Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Országos Gyógypedagógiai-szakmai Szolgáltató Intézmény (röviden: ELTE GYOSZI)
   A vizsgálatra jelentkezni lehet:
   e-mailben- gyoszi@barczi.elte.hu
   levélben- 1476 BUDAPEST, Pf. 127.
   További információk telefonon: 461- 3700

   Törlés
 22. Üdvözlöm!
  A párom fiát középiskolába küldték el nevelési tanácsadóba számolási problébák miatt!Ott azonnal azt javasolták hogy agyereket mentsék fel matek osztályzás alól!Majd egy év múlva újra vizsgálták a gyereket és végleg felmentették matematikából!Azt azért tudni kell hogy a gyerek általánosba 4-es tanuló vol matekból!És a felmentett időszakba semmilyen fejlesztésre nem küldték el!Ez hogy lehet?Akkor mi alapján bírálták el hogy a gyerek mennyit fejlődött?Most 3. éve hogy a gyerek teljesen fel van mentve matekból,3 éve egy betűt nem írt matek órán,de nem is tanult!!!A papírjára nincs írva hogy diszkalkuliás és smmilyen bizottság előtt nem volt!Egyszerűen a nevelési tanácsadó azt javasolta hogy mentsék fel osztályozás alól,és ezt véglegesítette!De ez milyen szakvélemény?Miaz hogy semmilyen fejlesztést nem írtak elő neki?Létezik ha nem diszkalkuliás akkor se kell érettségiznie matekból?
  Köszönöm válaszát!
  Anita

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Anita,
   a diszkalkulia jelenlétét alapvetően a területileg illetékes szakértői bizottság vizsgálja, és az alapján készít egy szakértői javaslatot, melyben szerepel a diagnózis, illetve a fejlesztési forma és idő. Ez alapján az oktatási intézmény igazgatója dönt a kedvezményekről. A szakértői javaslat alapján a diszkalkuliával diagnosztizált tanulónak a köznevelési törvény alapján joga van fejlesztő foglalkozásra. Ez megtekinthető a jogszabály menüpont alatt. A szakértői vizsgálatot szülői is kezdeményezheti írásban a szükséges kérelmező nyilatkozat kitöltésével. A szakértői vizsgálat iránti kérelmi nyomtatvány letölthető a www.dyscalculiaport.hu honlapom diagnosztika menüpontjában, vagy a szakértői bizottság honlapján. Amennyiben gyermeke esetében nem diagnosztizálnak bármilyen fokú számolási zavart, akkor elvileg érettségiznie kell matematikából.
   További kérdés esetén keressen.
   Üdvözlettel,
   Farkasné Gönczi Rita

   Törlés
 23. Szép napot kívánok!

  Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen tesztnek felnőtt ember is alá vetheti magát?
  25 éves vagyok, és nagyon zavarnak a számokkal kapcsolatos apróbb dolgaim, eddig betudtam/betudtuk a figyelmetlenségnek, szétszórtságnak, de szeretnék utána járni, hogy valóban lusta vagyok, vagy tényleg tényleg van valami kis probléma a háttérben?

  Ugyanis nagyon zavar, és már kellemetlen, hogy amikor a nevelt testvérem a matek feladataival kapcsolatban kér tőlem segítséget, nekem mindig valami kifogást kell találnom, ugyanis szégyenlem, hogy egy kétjegyű számot nem tudok össze adni, vagy éppen kivonni anélkül, hogy ne hasznánám az ujjaimat...

  Matematika érettségin kétszer buktam, ezért abból a tárgyból nincs meg az érettségim, de valamilyen formában szeretném letenni az érettségit.

  Tisztelettel,
  Zsuzsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zsuzsi,
   az érettségit érdemes volna esetleg matematika felmentéssel megcsinálni. Erre van lehetőség költségtérítéses formában. Keresse a www.gyoszi.elte.hu oldalt, ahol a szakemberek tájékoztatják Önt a további lehetőségekről.
   Végül érdemes lehet elgondolkodni, hogy lehetséges-e, hogy elmondja környezetének a helyzetet, és ezáltal elejét vegye a kellemetlen helyzetek kialakulásának.
   Üdvözlettel,
   Dyscalculiaport

   Törlés
 24. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
 25. Udvozlom! Egy 19 eves lany vagyok, aki mar eleg regota kuzd a matematikaval. 9-dik osztalyban megbuktattak, jartam tanarhoz a nyaron, de nem sikerult a potvizsgam. A rakovetkezendo 9-dik es10-dik evfolyamot nehezen, de a kettest megszerezve atmentem. De sajnos most 11-ben is megbuktattak, s jarok tanarhoz, de nem erzek semmi fejlodest es nem ertem a feladatokat sem. S most eszrevettem, hogy a szamolassal is akadnak problemaim! Esetleg tudna segiteni abban, hol tudnam kivizsgalni a lehetseges dyscalculiat meg a potvizsgam elott?! Elore is koszonom!!

  VálaszTörlés
 26. Kedves 19 éves lány, felnőtt korban vizsgálatot az ELTE Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálat végez, akik a következő linken található honlapon elérhetőek, felvehető velük a kapcsolat:
  http://gyoszi.elte.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=67&Itemid=81
  Üdvözlettel, Dyscalculiaport

  VálaszTörlés