2011. augusztus 25., csütörtök

Csecsemőkor - És még mindig téri orientáció- pakol, pakol, pakol

A Matematika térben és időben című bejegyzés elmélete alapján kiemelt jelentőségűek a gyermekek korai mozgási tapasztalatai. Az ott felsorolt játékok közül a pakolás folyamatának fejlődését nézi végig ez a bejegyzés.

A pakolás kezdete a 6 hónapos korra kialakuló markolással, majd később az elengedéssel indul. Ilyenkor a gyerekek egyes kutyákhoz hasonlóan megragadva a tárgyat még nehezen engedik el. Hosszas gyakorlást követően a tárgy két kézbe vétele, két kézben két tárgy együttes tartása következik. A markolást  kb. 8 hónapos korra felváltja a csípő fogás. E hosszú időszakra jó játék lehet, különböző felületű, formájú tárgyak elérhető közelségbe helyezése.

A pakolás többlépcsős folyamat: kipakolás, borogatás, bepakolás, ki- be pakolás.
Kb. 8-9 hónapos korban a csecsemők életében a pakolás sok időt kitöltő tevékenységforma. Eleinte csak kivesznek mindent a különböző helyekről legyen az doboz, kosár, polc. Később már a fiókok, szekrények sincsenek biztonságban. Ilyenkor érdemes az elérhető helyekre számára izgalmas tárgyakat, játékokat elhelyezni
- fa kirakók, építő játékok
- gyermekkönyvek a polcon, 
- játékokat dobozokba (jók a pelenkás, popsitörlős dobozok)
- konyha alsó polcain pl. tejtartó, műanyag tál, tojástartó
- karton dobozok, bőrönd

9 hónapos kortól egyre kisebb méretű helyekről is ügyesen pakolnak a gyerekek, ezért ilyenkor érdemes kisebb tárolókat is biztosítani számukra (pl. popsikrémes doboz tetővel, kis tálkák)
Ezzel párhuzamosan megjelenik a bepakolás, mely a kipakoláshoz hasonlóan nagyobb, majd egyre kisebb tárolókba történik. 

9- 10 hónapos kortól rendszeres a be- és kipakolás gyakorlása  különböző stabilitású, felületű és méretű tárolókban. Ekkorra sorra kerülnek a bútorok alsó fiókjai, ajtajai. Ami elérhető magasságban van, azt mind kipróbálja. Érdemes erre az időszakra instabilabb tárolóeszközöket is használni, mint pl. az akasztósok. És ne csodálkozzon senki, ha a wc-ben landol valami, az is csak egy érdekes tároló. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése