2011. szeptember 21., szerda

10- es számkör a mindennapokban

Sokszor kerülünk szembe a fejlesztés során az eszközbeszerzés drága nehézségeivel. Erre példa a fejlesztőeszközöket gyártó vagy terjesztő cégek színes prospektusai. Súlyos ezrekért vásárolhatunk kész termékeket, mellyel sok energiát takarítunk meg. Vagy mégse?
A megoldások szó szerint körülöttünk hevernek. Ma nézzük meg a 10-es számkör értelmezéséhez, mennyiségi ismeretének támogatásához használható otthoni eszközöket.

Tojástartó
Ma már többféle kiszerelésben kaphatóak tojástartók, de mi most a 10-es számkör érdekében a 10 darabos tojástartót választjuk. A pakolós játékok során a tojást lecserélhetjük tárgyakra, élelmiszerekre. A 10- ig pótláshoz elegendő 1 tojásos doboz. A tizes átlépéséhez 2 drabra lesz szükség. Egyszerűen beszerezhetőek akár magok vagy kupakok a pakoláshoz.
10 dobozzal már a 100- as számkör előkészítését is megkezdhetjük.


Zsebkendő
Nagyon hálás eszköz a 10-es számkör gyakorlására. 2 tizes csomaggal már elkezdhetőek a játékok, de 11 darabbal már a 100-as számkör is előkészíthető. Szeretem ezt az eszközt, mivel színekkel és illatokkal is izgalmasabbá tehető a matematikai játék. Ma már gyermekbarát ábrás vagy akár ünnepi mintás zsebkendők kaphatóak.

Csoki doboz
A Cherry Quenn csokidoboz nemcsak azárt jó, mert a benne található 11 darabos tartóból egyet leragasztva megvan a 10-es számkör, hanem, mert a középső 1 rész leragasztásának kis korrekciójával csodálatos 5-ös számképekből álló 10-es számot kapunk. Már kezdődhet is a pakolás, melyet később a dominóval történő játékkal válthatunk fel tovább erősítve az 5- ös képet. Sokszor kis méretű csokoládékat 10-es kiszerelésben is forgalomba hoznak, így azok is sikerrel hasznosíthatóak a matematika oltárán.

Csipesz
A színes irodai csipeszek olcsó 10-es kiszerelése is érdekes játékokra ad lehetőséget. A pakolás mellett csiptethetünk vele megadott szempontok szerint.
A csipeszek további 10-es egységek kialakítására adnak lehetőséget, mint például egy csipesszel 10 darab papírlap vagy bármilyen tárgyak összefűzése.
Jelen csipeszekkel a párosítás gyakorlatias formában mutatható be, hogy a 10 páros szám.
Egy madzagra akár 10 a kliens számára kedves tárgyat akaszthatunk fel, majd erről egy rövid történet kérünk, ezáltal a szöveges feladatok is gyakorolhatóvá válnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése