2011. november 24., csütörtök

Diagnosztikus eszközök - magyar adaptálás - Numerikus Feldolgozás és Számolási Teszt - NFSZT

Magyarországon jelenleg a Numerikus Feldolgozás és Számolási Teszt (NFSZT) hazai adaptálása zajlik Igács János, Janacsek Karolina és Krajcsi Attila közreműködésével.  A Szegedi Tudományegyetem, Pszichológia Intézet, Matematikai Megismerés Kutatócsoport évek óta folytatja kutatást az NFSZT neurológiai tesztcsomaggal, mely a szerzett numerikus sérülések diagnózisára alkalmas. A teszt számítógép alapú, mely egy elektronikus adatlapra rögzíti a vizsgálat eredményét, és az automatikus kiértékelés alapján kirajzolja a vizsgálatban résztvevő személy "numerikus profilját".
Az NFSZT-t  (Number Processing and Calculation Test) Margaret Delazer és kutatócsoportja (Delazer, Girelli, Graná, Domahs) 2003-ban dolgozta ki, mely Olaszországban és Németországban már sztenderdizált.
A teszthez elméleti hátteret biztosít a McCloskey folyamatorientált modellje, Dehene- féle hármas kódolási elmélete és Delazer és mtsai konceptuális tudás elmélete.
A teszt felméri az alapvető numerikus funkciók mellett a numerikus reprezentációkat. A feladatok mennyisége biztosítja a vizsgálat alaposságát. A teszt feladat- csoportjai: számlálási feladatok, számfogalom vizsgálata, numerikus kódváltás, számolási feladatok.
A teszt kb. 91 perces, mely során a kliens bármikor kérhet szünetet, így nincs idői nyomás, csak a hibázást mérik. A diagnoszta szubjektív észrevételeket tehet a vizsgálat során.
A teszt ingyenesen letölthető a Matematikai Megismerés Kutatócsoport honlapjáról a http://kognit.pszich.u-szeged.hu/numlab/ címről.
A tesztről bővebb leírás olvasható a https://sites.google.com/site/matematikaimegismeres/Home/gyakorlo-szakembereknek/diszkalkuliaokokesdiagnozis/nfszt oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése