2011. november 11., péntek

Kártyacsata - számfogalom 10-es számkörben

A számfogalom kialakítása nem csak a diszkalkulia területén okozhat gondot. Más kognitív hiányosság vagy környezeti hatás következtében nehézséget jelenthet a számnevek mögött meghúzódó mennyiségek ismerete.
A számfogalom valós élethelyzetekben történő gyakorlása a gyermek számára biztosítja az "én" kompetenciát, a megerősítés pedig a játékok segítségével örömforrás.

Kártyacsata
 Cél: számfogalom kialakítás, automatizálás
Elkészítés: 30 db azonos méretű lapok -
10 db kártyára 1-től 10- ig a számokat felírjuk,  
10 db kártyára pontokat rajzolunk (5-ös képet figyelembe véve),
10 db kártyára a a megfelelő ujjmennyiséget rajzoljuk
Játék: Az egyik játékos a pontokat mutató kártyákat maga elé teszi képpel felfelé. A másik játékos az ujjakat ábrázoló kártyákat teszi képpel felfelé maga elé. A számképeket tartalmazó kártyákat összekeverve lerakjuk. Egy számképes kártya felfordításával az azonos mennyiségi értéket tartalmazó pontos és ujjas kártyát kell a játéktér közepére csapni. Aki előbb tette le a kártyáját, az nyer, és viszi a lapokat. A játék célja az összes kártyalap begyűjtése.

A csata tovább fokozható, ha az eleinte növekedő számsorba tett ujj-, és pont kártyáka összekeverve teszik le maguk elé a játékosok, majd így kerestik a felfordított számképhez a megfelelő mennyiséget mutató lapokat.

Hamis römi
Akik pedig a nyugalmasabb játékokat kedvelik, azok játszhatnak römihez hasonlóan, úgy a résztvevők számában egyenlően kiosztják a lapokat, majd egymástól húznak a játékosok. Akinek egy számhoz tartozó 3 kártya összejön, leteszi mint römit. Cél, hogy elfogyjon a lap a kézből.

Jó szórakozást!
További játékok a www.dyscalculiaport.hu oldalon.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó és hasznos módszernek tartom ezt a kártyajátékot,mivel így valóban könnyen alakulhat ki a gyermekben a számok felismerésének képessége,valamint a számfogalom is!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Éva, köszönöm a pozitív hozzászólásodat. Remélem, ezzel mások is így vannak.
    Fontosnak tartom, hogy a gyermekek a matematikával hétköznapi formában játékosan találkozzanak. Nemrégiben épp ez a módszer segített egy lánynak felkészülni a pótvizsgára.
    Szeretettel, Dyscalculiaport

    VálaszTörlés