2011. november 3., csütörtök

Könyvajánló - Roint Bird - Hogyan győzzük le a számolási nehézségeket?

Ronit Bird  - Hogyan győzzük le a számolási nehézségeket?

Örömmel írok ismét a diszkalkulia területén megjelent kiadványok egyikéről, hisz 2011-es magyarországi kiadásával még szinte ropogós szakanyag. A szerző ugyan 2009-ben készítette, de a terület kevés számú szakirodalmát tekintve még így is friss műnek számít.
Ronit Bird által írt Hogyan győzzük le a számolási nehézségeket? című kiadványa forradalmi segítséget nyújt a pedagógusok, a szülők számára. Alaposan kidolgozott módszertani rendszerével Lorenz Radatz által felállított fejlődési sorrendet követve hangsúlyt fektet a konkrét tárgyakkal történő manipulálásra, mely által erősödik a képi elképzelés, szimbolikus ábrázolás, automatizálás, végül a szöveges feladatokhoz szükséges elvont gondolkodás.
A kiadvány rövid szakmaelmélet után részletesen foglalkozik az egyesével való számolás leküzdésével, a tízes átlépés technikájával, a szorzás és osztás területi modelljével, végül a következtetés módszerével. A témákhoz rengeteg játékot vonultat fel, mely által személyre szabott, differenciált foglalkozások szervezhetőek.
Magyarországon a számolási zavart a diszkalkulia fogalma alá rendelik, míg a jelen kiadvány eltérő értelmezése alapján Brian Butterworth felmérésére hivatkozva 4-6 %-ra teszi a diszkalkuliások számát a tanulói populációban, melyhez más szakértőkre hivatkozva 50-60 %-ban megjelenő számolási nehézséget említ. Az előző fogalmi tisztázás alapján nem egy szűk értelemben vett diszkalkulia terápiás módszertani eszközt tart kezében az olvasó, hanem egy átfogó matematikai nehézségeket áthidaló segédletet.
A kiadvány újdonsága, hogy az Akadémia Kiadó honlapján virtuális melléklet található, mely a szemléltető eszközökről készült leírást, kinyomtatható játékokat és feladatokat tartalmaz.za.
Végül a könyv borítóján található összefoglaló listával ajánlom minden szakember figyelmébe:
 9 – 16 éveseknek,
 40 játék,
 tanítási módszerek

Ronit Bird
Hogyan győzzük le a számolási nehézségeket?
Segítség a diszkalkuliával, matematikai nehézségekkel küzdő diákoknak
Fordította : Siposs András
Akadémia Kiadó, 2011.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése