2012. február 6., hétfő

Sport és diszkalkulia

A gyermekek életének nélkülözhetetlen része a mozgás, melynek egyik formája a rendszeres sporttevékenység. Ma már rengeteg lehetőség nyílik a gyermekek és szüleik számára, hogy az elvárásaiknak megfelelő formát találjanak. De miért is jó a korai sporttevékenység? Fejlődik a gyermek mozgása? Közösségivé válik a gyermek? Kialakulnak szociális kapcsolatai? Igen, de a matematika vagy épp a matematika zavar szempontjából még fontosabb előnyöket jelent.

A különböző sporttevékenységek segítik a gyermek nagy-, és finommozgását, pontosítják a szem- kéz koordinációt. A matematikához szükséges kognitív képességek komplex fejlődését idézik elő. Pl.: figyelem, emlékezet, testtudat, testközépvonal, szem- kéz koordináció, térérzékelés, térismeret, becslés, lateralitás (jobb- bal irány), sorrendiség, reprezentációk összekapcsolása, mennyiségi rendszerek, pontos és közelítő számolások, transzferálás, szabályismeret.

A számolási zavarok esetében a különböző sporttevékenységek nehezen vagy egyáltalán nem megvalósíthatóak. Ugyanilyen problémát jelentenek a szabályjátékok. Mégis érdemes a gyermekeket néhány sport kipróbálására buzdítani, mert a folyamat oda- vissza hat. Egyrészt nehezen megvalósítható, de ha nem élsportolót kívánunk nevelni, akkor a gyermek kognitív képessége erősödik a szervezett mozgás által. Nem hiába a számolási zavarok terápiájának aktív eleme a mozgásfejlesztés. Dilemmatikus helyzet.

Néhány lehetőség a teljesség igénye nélkül:

Torna és tánc jellegű sportok
Pl. torna, talajtorna, balett, társas vagy egyéb modern tánc
Kognitív előnye: testismeret és térismeret, emlékezet, pontosság, mozgáskombinációk tanulása, lateralitás, összpontosítás tanulása

Csapatjátékok
Pl. foci, kosárlabda, kézilabda, röplabda és ezek vízi változatai
Kognitív előnye: térérzékelés, becslés, alapmozgások, kooordináció, tudatos mozgás, stratégiák tanulás

Küzdősportok
Pl. karate, taiji, wing tsun, kempo
Kognitív előnye: mozgássorozatok alapján emlékezet gyakorlása, térérzékelés, irányok, koncentráció, stratégiák tanulása

Kondícionáló sportok
Pl. aerobik, gyorsséta, futás, úszás, síelés
Kognitív előnye: összpontosítás, testtudat, irányok, térérzékelés tanulása

Elméleti sport
Pl. sakk
Kognitív előnye: koncentráció, rövid- és hosszútávú emlékezet, stratégiai gondolkodás, transzfer képesség, célirányos gondolkodás tanulása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése