2012. szeptember 5., szerda

Az elvétel és kivonás alapjai - gyakorlatok ismét a homokozóban

Az iskola első évében a számfogalom előkészítésével, halmazok számosságával, a számokkal, és összeadás és kivonás értelmezésével foglalkoznak többek között a kis diákok. Az összeadás és kivonás alapjainak letétele a valójában nem az óvodában kezdődik. Jóval korábban. Ismét a homokozó nyújtotta örömteli játékokat érdemes megfigyelni. Az alig 2 éves gyermek már önfeledten homokozik, sütit épít, megtölti az edényeket, kiönti a tartalmukat. Csupa akaratlan és akaratlagos tapasztalatszerzés. A folytonos mennyiségekkel való ismerkedéshez is a homokozó az egyik legjobb hely.

Most a kivonás alapjait nézzük meg gyermekszemmel.
A kivonást az iskolában az elvételből építik fel. Például képen látható, hogy 5 piros virág van a vázában. A következő képen már csak 3 maradt. Mi történt? Elvettük, eltüntettük a 2 virágot. Az ehhez hasonló folyamatok gyakorlatias formában cselekvésbe ágyazottan ismételhetőek. De ne fussunk ennyire előre.

Gyakorlati ötletek a homokozóban
Figyeljük meg a gyermekeket homokozás közben: építenek - lerombolnak, teletöltenek - kiöntenek, összelapátolnak - szétlapátolnak. Ezekből az általuk indukált játékokból kezdeményezhetünk eltüntetéseket.
  • Kincskeresés: Érdemes általa kedvelt homokozó eszközt elásni (nem túl mélyre), hogy keresse meg. Ezáltal megéli az elvesztés és megtalálás élményét.
  • Teherautó: Egy teherautó játékkal a homokhegyet elhordhatja a gyermek egyik helyről a másikra, így egyszerre éli át az elvételt és a hozzáadást.
  • Kavics tolvaj: A gyermekkel közösen lehet formákat, sorokat építeni kavicsból, majd óvatlan pillanatban abból elvenni. Ebből nevetést, jókedvet idéző versengés is kialakulhat. Amennyiben a gyermeket frusztrálja a játék, úgy módosítani érdemes.
  • A játékom a tied: amikor a szülők tanítják gyermeküket, hogy adja oda játékait más gyermekeknek, akkor a szocializációs fejlődés mellett megéli ismét az elvesztés, elvétel fogalmát. Néha még meg is fogalmazzák: "Gergő elvette."
Végül egy kisfilm a kincskereséshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése