2012. október 8., hétfő

Evőeszköz a fiókban - Halmazok

Forrás: gyerekszoba.blog.hu
Ha a matematikára gondolunk rögtön a műveletvégzések juthatnak eszünkbe, pedig nem itt kezdődik. Először a halmazok fogalma kerül elő az iskolában. De biztos, hogy az iskolában bukkan fel először?

Elméleti háttér
"A matematika nem a számokkal kezdődik, a számoknál is alapvetőbb fogalom a halmaz." (Mesterházi Zsuzsa: Számolás - mérés, 1982, p. 49) A gyermek kognitív fejődése során a Piaget által meghatározott 2-7 éves kor közötti művelet előtti szakaszban egyedi osztályozási eljárásokat alkot, melyek a sajátos halmazképzést is jelentik. Például a kedvenc állatok kerülhetnek az ágyba a gyermek mellé, vagyis a matematika nyelvén: halmaz = kedvenc állatok, halmaz elemei = maci, kutya. A példa sajátossága, hogy a halmaz elemei időről időre változnak. Később a 7-12 év kor között a formális műveleti szakaszban már több tulajdonság alapján képesek a gyermekek a tárgyak csoportosítására.

Gyakorlati ötletek

Az elmélet alapján már a műveletek előtti szakasz nagyon jó hasznosítható, így érdemes a gyermek életkorának és érdeklődésének megfelelő halmazképzéseket elősegíteni. Nos, így jön az evőeszköz a fiókba.

Kisgyermekkor
Játékok - szortírozza, melyik játékok lehetnek vele az ágyban, a többit egy megadott helyre gyűjtse
Könyvek - válasszon 3 mesekönyvet, amiből este meséljünk, ezt készítse az ágy mellé. A könyv jelenléte segít az olvasóvá nevelésben.
Evőeszköz - törölgetésnél álljon a fiókhoz, és tegye el a helyére az evőeszközöket
Sütés -  az előkészületkor mondja, mi kell az adott ételhez, rakják össze egy asztalra
Mosás - a megszáradt ruháit összehajtogatva ő tegye el a megfelelő helyre: póló a pólók halmazához :-)

Forrás: aprod.hu
Iskoláskor
Iskolatáska - másnapi órákra a gyermek pakoljon össze. A folyamat segíthető, ha a különböző tantárgyakra más- más színű csomagolása van a könyveknek, füzeteknek, amely szín megjelenik az órarenden.
Játékok - a gyermekkel egyeztetett szabályrendszer szerinti rendezés.
Könyvek, újságok - könyvek és újságok téma szerinti rendezése, mint egy könyvtárban
Születésnap- például születésnapja alkalmából a meghívottak listájának összeállítása

Amikor iskolai szinten előkerül a halmaz, akkor a könyvben, füzetben látható halmazok mellett fontos, hogy nyomatékosítsuk a gyermekben a mindennapjai során használt halmaz képzéseket. Ezek könnyebben értelmezhetőek, hisz a mindennapokból merített példák. A közös halmazképzési tevékenység során mondjuk ki, hogy mi a halmazunk szabályrendszere. Ezáltal válik a matematika a mindennapok részévé. Hűen a bejegyzéshez:  
A matematika a mindennapok halmaz eleme.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése