2012. december 31., hétfő

Bill és Betty épitkezés - téri tájékozódás és logikai gondolkodás

Egyik nap a logopédus barátnőmnél vendégeskedtünk családommal, amikor szokásunkhoz híven szakmázni kezdtünk. Hamar előkerültek az általa használt fejlesztő játékok. Megbeszéltük, hogy mire jók, hogyan hasznosíthatóak a leghatékonyabban, majd azon kaptam magam, hogy észrevétlen a harmadik fordulót játszom. Otthon megnéztem mi a jelenlegi piaci kínálat. A SmartGames cégtől vagy tucat hasonló, mégis eltérő kihívásokat nyújtó téri tájékozódást fejlesztő játékokat találtam. Különlegessége, hogy fiúknak és lányoknak egyaránt találni azonos feladatot tartalmazó, mégis a nemi identitásnak megfelelő feladatokat. Ezek alapján hercegnőt menthetünk a várból, építkezhetünk vagy éppen sötét árnyakból ismerhetünk fel formákat.

"Bill és Betty építkezés" játék leírása

A választásom a 2012 nagydíjas Bill és Betty építkezés (Bill & Betty Bricks) című játékra esett, mert hasonlít a régi Comodore időből származó Mario építkező és a Tetris típusú játékokhoz.
A Bill és Betty 5 éves kortól ajánlott játék 2 építőmunkás figurát és 10 különböző formájú faelemet tartalmaz az építkezéshez. Összesen 60 különböző torony építhető a megadott útmutató alapján. A játék kihívása, hogy a megadott elemekből álló félkész épületet csak a feladathoz rendelt további elemekkel lehet kiegészíteni. Az építkezés során a 2 munkás figurát mindig egy szintet mozgatva fel kell juttatni az épület tetejére. Itt a csavar a játékban! A munkások nem ugorhatnak 2 szintet, nem lehet kivenni őket, míg felépül a szint és felrakni a tetejére, hanem lépésről lépésre kell haladniuk. A játék négy szinten játszható, így mindenki megtalálja a számára megfelelő nehézségű feladatot.  

A játék szakmai szemmel
Alapmodalitás, finommotorika
A fajáték számomra már az alapanyagával meggyőzött a gyermekbarát felfogásáról. A világról való tudás alapvetően érzékszerveinken keresztül épül fel. A kidolgozott fafigurák és elemek a taktilis (tapintás) alapmodalitása számára kellemes élményt nyújtanak. A fakockák mérete megfelel a kisgyermekek fogásképességének, ezzel támogatva a finommotorika fejlődését. A különböző formájú elemek kocka egységét a rá rajzolt színes négyzetek mutatják a rész - egész egységének megélése érdekében.

Téri tájékozódás
A téri tájékozódás első szintje a saját test. A cselekvések során megéli a gyermek, hogy teste a környezetével folytonosan változó kapcsolatban van, így szerez ismereteket az őt körülvevő térről. A teret eleinte a karnyújtásnyi távolság jelenti, majd ahogy helyváltoztatásra képessé válik, úgy tágul a fogalom is. Az ezidáig megszerzett téri ismeretekre, kialakult relációkra épülve értelmet nyer a sík, mint kétdimenziós tér.
A játék ezeket a téri rendszereket ötvözve az útmutató kétdimenziós leírását a gyermeknek a háromdimenziós játékban kell megvalósítania.

Logikai gondolkodás
A játék a következtetés mindkét formáját támogatja. Az egyes feladványok esetén a gyermek induktív gondolkodás alapján az egyedi eredményeiből következtet a játék logikai megoldására. A gyakorlás során kialakult általános logikai ismeretiből pedig az újabb egyes feladványokhoz rendelkezik már általános tudással.

A játék díjai
A játék a 2012 évi díjak közül a következőket zsebelte be: The National Parenting Center Seal os Approval 2012, Canadian Toy Testing Council 2012, Tillywing Top Fun Award Sprong 2012, Speelgoed van het jaar Belgie 2012

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése