2013. január 16., szerda

Buszmegálló az Orchard Toystól - összeadás és kivonás gyakorlása diszkalkulia esetén is


A diszkalkulia esetén az alapvető műveletvégzések gyakorlásának elsajátítása, megerősítése cselekvésbe ágyazott formában történik. A
természetből sok lehetőséget meríthetünk nem csak a diszkalkulia 
 terápiához, hanem az otthoni munkához is. A matematika a földön hever.
Az unalmasnak tűnő rutinszerű műveletvégzés gyakorlása sokszor apró ötlettel érdekesebbé tehető. A Buszmegálló című játék a hatos számkörön belül az összeadás és a kivonás műveletvégzését helyezi egy versenyszerű helyzetbe. 

Buszmegálló
A Buszmegálló az összeadás és a kivonás gyakorlását szórakoztató formában segítő eszköz. A játék célja, hogy a résztvevők a legrövidebb idő alatt a lehető legtöbb utast szállítsák el a pályaudvarra.
4-8 éveseknek ajánlott, 2-4 fő játszhatja. Tartalmaz 1 négy részes kör alakú pályát, 4 nagy méretű busz lapot, 4 kis méretű busz bábut tartóval, 2 dobókockát, 40 utas kártyát.
A játékosok választanak egy buszt maguknak, az azzal azonos színű kis busz bábuval lépnek a pályán. Az egyik dobókockával dobva haladnak előre, a másik dobókockával határozzák meg, hogy a megadott mezőn található műveleti jel szerint mennyi utast kell mozgatniuk. (pl. 2-est dobva egy összeadás /+/ műveletet jelző mezőre lép a játékos. A másik dobókockával 5-öst dobva 5 utast vesz fel a buszra.) Amennyiben a busz megtelt, több utast nem vehet fel a játékos. Ha kevesebb utasa van, mint, ahánynak le kell szállnia, úgy ki kell ürítenie a buszt.
A játéknak akkor van vége, ha mindenki beért a pályaudvarra.

A játék diszkalkulia reedukáció szempontjából
 A diszkalkulia terápia alapelvei szerint a játék nem csak a matematikai műveletek begyakorlását támogatja szórakoztató formában, hanem a téri irányok, szabálykövetés területén is támogatást nyújt. Mindezt teszi cselekvésbe ágyazott formában. A dobókocka által a játék a hatos számkörig terjed, így a tízes számkör alatti műveletvégzést biztosítja. Az idői- és téri tájékozódást a folytonosság, ciklikusság megélésével és a körben adott irányú haladással gyakorolhatja a játékos.
Egyetlen komolyabb hátránya, hogy a versenyszellem hiányában a játék unalmassá válhat.

 Orchard Toys
Az Orchard Toys angol piacvezető játékgyártó-, és fejlesztő cége 1971 óta készít 1,5 és 12 éves korosztály számára izgalmas játékokat.
A társasjátékokat a cég szlogenjének megfelelően,  úgy tervezik, hogy a tanulás valóban szórakozás legyen. Különlegességük, hogy mind a csomagolás, a puzzle, és játékelemek 100 % újrahasznosított papírból készül. Az Orchard Toys minden évben díjat nyer a játékaival.
További információ a cégről angol nyelven: www.orchardtoys.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése